21.01.2019

Günün Filmi: White Boy Rick



Bugünün filmi bağımsız bir suç draması... 1980'li yıllarda Detroit'te alt sınıf bir ailenin bireylerine odaklanan "White Boy Rick" gerçek bir hikayeyi beyazperdeye taşırken bir yanıyla gerçekçi bir suç draması bir yanıyla da melodramın kıyılarında gezinen bir aile hikayesi anlatıyor.


Yönetmenliğini 2014 tarihli filmi "'71" ile adını duyuran Fransız sinemacı Yann Demange'ın üstlendiği "White Boy Rick" bir silah fuarında başlıyor ve iki baş karakterini neredeyse kendi doğal çevrelerinde tanıtıyor: İkisi de Richard (kısaca Rick) adını taşıyan bir babayla oğlu... Filme adını veren elbette oğul Rick ama onun (ve ablası Dawn'un) yetiştirilmesinden (anne yıllar önce ortadan kaybolduğu için) tek başına başına sorumlu olduğu için baba Rick de filmde önemli yer tutuyor. Demange'ın realist anlatımı ve özellikle oyuncularının sağlam performanslarıyla izleyiciyi bağlayan filmde genç Rick rolünde Richie Merritt bir hayli dikkat çekiyor. Henüz ilk filminde önemli bir rolde doğallığıyla çiğ bir yetenek (işlenmemiş bir taş da diyebilirsiniz) görünümü veren Merritt geleceği bir hayli parlak bir oyuncu, şimdiden yazın bir kenara.


Önce FBI ve yerel polis tarafından muhbir gibi kullanılan ve inandırıcı olması için uyuşturucu satmaya teşvik edilen 15 yaşındaki Rick bir süre sonra kendi başına uyuşturucu işine girince gerçekten tutuklanır ve büyük bir ceza alır. İşin bu kısımları gerçek hayatta yaşanmış şeyler ve hakikaten de insanın aklının almayacağı kadar da gerçekdışı. Çok daha azılı suçlular kısa bir süre hapis yatıp çıkarken Rick'in (üstelik beyaz olduğu halde! ABD için iyice tuhaf) 30'a yıla yakın içeride kaldığını duymak sizi de şaşırtacaktır eminim.


Richie Merritt'e başrollerde Matthew McConaughey, Jennifer Jason Leigh, Bel Powley, Bruce Dern ve Piper Laurie gibi isimlerden oluşan güçlü bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor. Bu filmin neden vizyona girmediği ise benim için bir muamma doğrusu. Umarım İstanbul Film Festivali bir şans verir.

Filmin Notu: 7/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder