9.01.2019

Günün Filmi: Suçlu



Bugünün filmi Danimarka'dan bir gerilim... Kasım sonunda ülkemizde de vizyona çıkmış olan "Suçlu"yu ("Den skyldige") biraz geç de olsa izleyebildim. Tamamı tek mekanda geçen film bir gece boyunca 112 acil yardım hattında görev yapan bir polis memurunun başından geçenlere odaklanıyor.


"Suçlu" ilk bakışta Steven Knight'ın 2014 tarihli filmi "Locke"u anımsattı bana. İzleyenler hatırlayacaktır başrolünü Tom Hardy'nin üstlendiği "Locke" bir otomobilin  içinde gece yolculuğu yapan ve bu yolculuk sırasında telefon konuşmalarıyla birkaç işi birden halletmeye çalışan bir adamı anlatıyordu. Ttek mekan-tek oyuncu konseptini alabildiğini zorlayan film çok da iyi bir şekilde bunu kotarıyordu doğrusu. İşte rütbesi düşürülerek bir acil yardım telefon hattı görevine verilen polis memuru Asger Holm'un (Jakob Cedergren) sürekli telefon konuşmalarıyla ilerleyen "Suçlu" da benzer sularda dolaşıyor ama suç/masumiyet gibi ikilemlere saptığı noktada farklı bir rota çiziyor kendine.


Bu yıl Danimarka'nın Yabancı Film dalında Oscar adayı olan ve şimdilik son 9'a kalarak dikkat çeken "Suçlu" 31 yaşındaki genç sinemacı Gustav Möller'in ilk uzun metrajlı filmi. Hemen hatırlatalım bu film "kelebekler"in büyük ödül aldığı Sundance Film Festivali'nde ilk kez izleyiciyle buluşmuş ve aynı kategoride İzleyici Ödülü'nü almıştı. Gerilim düzeyi gitgide artan, sonlara doğru kişisel bir hesaplaşmayı da işin içine katarak boyut kazanan ve sürprizli finaliyle izleyiciyi ters köşe yapan "Suçlu" Oscar'ı alır mı bilemem ama özellikle başrol oyuncusunun da etkili performansıyla izlenmeyi hak ettiği kesin.

Filmin Notu: 7/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder