13.01.2019

Günün Filmi: Machorka-Muff


Bugünün filmi 1962 tarihli bir kısa... Daniele Huillet'nin 2006'daki ölümüne dek birlikte 20'den fazla film çeken Jean-Marie Straub ve Daniele Huillet'nin ilk ilmleri olan 'Machorka-Muff' 1950'lerin Almanya'sında geçen ve ince bir mizahın alttan alta hissedildiği, iktidar teması etrafında şekillene 18 dakikalık bir mücevher.

Başrollerdeki Renata Lang ve  Erich Kuby'nin ilk ve muhtemelen son filmi bu

Hainrich Böll'ün 10 sayfalık kısacık bir öyküsünden sinemaya uyarlanan siyah beyaz film Erich von Machorka-Muff adlı bir albayın Bonn'a gelişiyle başlıyor. Filmin ilk karesinde Jean-Marie Straub'un imzasıyla yer alan notun da bizi uyardığı gibi 'bu bir öykü değil, soyut bir görsel düş'... Machoprka-Muff gece vakti geldiği Bonn'da metresi Inn'i aramak yerine erkenden yatmayı tercih ettiğinde gördüğü düş de (kendi heykellerinden oluşan bir anıtlar ormanında gezmektedir düşünde ve ertesi gün psikologlar insan egosunu anlayabilmiş midir ki diye soracaktır kendine bu düşü anımsarken) aynı uyarı notunun bir devamıdır adeta.


2. Dünya Savaşı'nın ertesinde ve hâlâ şiddetli tartışmaların yaşandığı Almanya'da (filmin tam ortasında yer alan ve Mahorka-Muff'ın gazeteleri okuduğu sahnede bu tartışmaların bir kısmını biz de okuyoruz ve milliyetçi, militarist görüşlerin nasıl yankı bulduğunu görüyoruz) geçen film hem askeri, hem siyasi (sınıfsal meseleler de dahil) ve hem de dini meselelere, kısaca da olsa, değinen ve hepsini iktidar perspektifinden ele alan bir senaryoya sahip. Bundan uzun bir film de çıkabilirdi rahatlıkla ama Straub ve Huillet ikilisinin kariyeri az sayıda uzun metraj (bunlardan 'Sınıf İlişkileri' İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü almıştı 1985'te), çok sayıda kısa ve belgesel filmden oluşuyor ve bu ilk filmlerinde de kısa film formatının ekonomisine dair sağlam bir ustalık izliyoruz. Şunu da belirtelim hemen, tüm kaynaklarda filmi Straub-Huillet ikilisinin yönettiği söyleniyor ama filmin başında Straub rejisör, Huillet ise asistan olarak belirtilmiş. Bu da iktidar meselesine dair farklı bir dipnot olabilir sanki.


Asıl sürprizi sona sakladım. Bu ilginç filmi 15 Ocak'a dek bu adresten bedava izleyebiliyorsunuz. Hem Straub-Huillet filmografisine güzel bir başlangıç, hem de 60'ların sinemasına paha biçilmez ek... Bir daha nereden bulacaksınız, değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder