14.01.2019

Günün Filmi: Brexit: The Uncivil War



Bugünün filmi politik bir drama... İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması ya da kalması yönünde yapılan referandumun geri planında yaşananları anlatan 'Brexit: The Uncivil War' başrolündeki Benedict Cumberbatch'in performansıyla öne çıkıyor.


Bundan 2,5 yıl önce, 23 Haziran 2016'da düzenlenen ve zamanın Başbakanı David Cameron'ın istifa etmesine yol açan o meşum referandum muhtemelen Britanya yakın tarihinin en ilginç e en dramatik politik hadiselerinden biriydi. Biz bu oylamayı biraz uzaktan ve belki tüm dinamiklerini tam kavrayamadan izledik ama hiç şüphesiz İngiltere'nin Avrupa ile olan ilişkileri açısından son derece kritik bir eferandumdu. Brexit (Britain veExit kelimelerinin birleşiminden oluşuyor) diye bir terimin yerleşmesine sebep olan bu referanduma giden yolda neler yaşandı, politik anlamda taraflar kimlerdi ve ne istiyorlardı (ya da istemiyorlardı) ve sonuçta kim, nasıl kazandı gibi soruların yanıtlarını veren 'Brexit'in yönetmen koltuğunda Toby Haynes oturuyor.  Kendisi kariyeri boyunca TV dizileri ya da TV filmleri çekmiş bir yönetmen ve nitekim 'Brexit' de bir TV filmi. Filmi geniş kitlelerin dikkatine sunan isimse elbette İngiltere'nin son yıllardaki en önemli oyuncularından biri olan Benedict Cumberbatch. İşin doğrusu Cumberbatch olmasa ortaya çıkan filmi pek izleyen de olmazdı. Bir iki sahne hariç (Cumberbatch'in bir ev ziyareti sırasında sokağa çıkıp yere eğildiği ve kulağını asfalta dayadığı sahne gibi) sıradan bir filmden öteye geçemeyen ve ele aldığı gerçek karakterlerin bir kısmında karikatür tiplemelere hapsolan 'Brexit' yine de kimi kulis bilgilerini öğrenmek ve toplumsal dinamikleri yüzeysel de olsa anlamak için izlenebilir. Filmden anladığımız bir diğer şey de Türkiye'nin İngiltere'de Brexit kampanyası sırasında nasıl bir tehdit ve korkutma malzemesi olarak kullanıldığı.


Kısaca da olsa bahsetmek gerekirse Avrupa Birliği'nden ayrılıp ayrılmamaya karar verilecek oylamada iki kampanya yürütülüyor ve film de AB'den çıkmak isteyenlerin kampanyasının beyni olan Dominic Cummings'in (Benedict Cumberbatch) kazanmak için hangi stratejileri kullandığı üzerinden ilerliyor. Bu stratejileri ve AB yanlılarının Cummings'in hamlelerine karşı nasıl çaresiz kaldıklarını görmek aslında Türkiye'de de benzer durumların yaşandığını hatırlatıyor zaman zaman ve 'Biz bunları görmüştük' hissine kapılmamıza sebep oluyor. Bu açıdan ilginç olabilir belki izlemek. Öte yandan internetin ve kişisel verilerin nasıl kullanıldığına dair ipuçları da var ki tam bir '1984' kabusu...

Filmin Notu: 6/10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder