26.01.2019

Günün Filmi: Filmworker



Bugünün filmi sinemanın içinden bir belgesel... Stanley Kubrick'in yıllarca asistanlığını yapmış Leon Vitali'yi odağına yerleştiren "Filmworker" sinema dünyasının görüp görebileceği en ilginç ilişkilerden birini gözler önüne seriyor.

Leon'un yanındaki Kubrick bebeğine dikkat!

Ne yalan söyleyeyim Tony Zierra'nın yönettiği "Filmworker"ı izleyene kadar Leon Vitali adını duymamıştım. Elbette bu ismi görmüş ve kesinlikle kendisini izlemiştim--zira "Barry Lyndon'da hiç de azımsanmayacak bir rolde oyunuyor kendisi ve muhakkak ki jenerikte adını okuyup unutmuşum--ama demek ki zihnimde hiç yer etmemiş. Kubrick'e genç yaşlarından itibaren çok hayran olduğunu gizlemeyen Vitali en büyük hayalinin onunla çalışmak olduğunu söylüyor filmde bu hayalinin de "Barry Lyndon"daki rolü kapmasıyla gerçeğe dönüştüğünü anlatıyor. Aslında oynadığı rol (Lord Bullington) çok küçükken Kubrick onu beğenince rolünü büyütmüş ve Vitali neredeyse tüm çekim süresince sette bulunmuş. Ondan sonra da Kubrick'in asistanlığını yapmaya başlamış ve oyunculuk kariyerini bir kenara atmış. Kubrick ölene kadar da onun yanında kalmaya devam etmiş. İlginç bir şekilde Kubrick'le olan bağı usta yönetmenin ölümünden sonra da sürmüş ve ne zaman yeni bir DVD ya da BluRay yapılsa, ne zaman Kubrick'in bir filmi restore edilmek istense hep Leon Vitali devreye girmiş.


İlk gösterimini 2017 yılında Cannes Film Festivali'nde yapan "Filmworker" Ryan O'Neal, Matthew Modine, R Lee Ermey gibi Kubrick filmlerinde canlandırdıkları rollerle hatırlanan oyuncular başta olmak üzere birçok önemli tanıklığa yer veriyor. Hatta "The Shining"in küçük Danny'si Danny Lloyd bile ilk kez bu film için kamera karşısına geçerek anılarını paylaşıyor. Leon Vitali'nin Danny rolünü oynayacak çocuğu bulmak için yaptığı hummalı araştırmanın bunda büyük payı olsa gerek. Ama onun da ötesinde, Zierra'nın Cineaste dergisinde verdiği röportajdan öğrendiğimiz kadarıyla hemen herkes Leon'un değerini teslim ediyor ve onun için seve seve kamera karşısına geçiyor. Sadece birkaç büyük yıldız hariç diyor Zierra ve ekliyor: "Onlar için bir asistan hakkında konuşamayacak kadar büyüktüler sanıyorum". Bu kişilerin adlarını da vermiyor ama okur okumaz aklıma Tom Cruise ve Nicole Kidman'ın geldiğini söylesem yalan olmaz elbette.

Leon Vitali (solda) ve The Shining'in küçük yıldızı Danny Lloyd

Filmde Matthew Modine'in Leon Vitali için söylediği bir şey var ki, iki adamın kaotik ve zaman zaman usta-çırak, zaman zaman da köle-efendi ilişkisini andıran ve daha çok Leon'un koşulsuz sadakatiyle şekillenen beraberliklerinin sonuçlarını güzel özetliyor. Kubrick'in işleri için kendisini feda ettiğini (hatta tam onun deyimiyle "çarmıha gerdiğini") söylüyor Modine. Leon'un bu sözlere yorumuysa son derece alçakgönüllü: "Ben kahraman olarak taptığım birinin yanında bulunmaktan mutluydum." Yine de insan düşünmeden edemiyor... Acaba Vitali asistanlık yapmak yerine oyunculuğa devam etse büyük bir yıldız olabilir miydi? Öte yandan daha mı mutlu olurdu bu şekilde, bilemiyorum.

Filmin Notu: 8/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder