29.01.2019

Günün Filmi: Leyla Gencer La Diva Turca



Bugünün filmi yerli bir belgesel... Opera dünyasının 20. yüzyıldaki en büyük yıldızlarından Leyla Gencer'in hayatını konu edinen "Leyla Gencer La Diva Turca" bizde örneği ne yazık ki fazla olmayan ve üzerinde ciddi emek sarf edildiği anlaşılan bir belgesel.

Zeynep Oral, Milano'daki La Scala Operası'nın önünde, Gencer anısına açılan serginin afişiyle

Metnin ve senaryosunu Zeynep Oral'ın kaleme aldığı "Leyla Gencer La Diva Turca" artık aramızda olmayan Leyla Gencer'in ölümünün 10. yılında çekimlerine başlanan ve geçen hafta ilk kez izleyici karşısına çıkan bir belgesel. İlk gösterim sonrası uzun alkışlarla karşılanan filmin yönetmen koltuğunda ise Metin Selçuk oturuyor. Belgeselin kurgusu büyük ölçüde Leyla Gencer'in hayatını kronolojik olarak izleyiciye aktaracak şekilde tasarlanmış ama yine de zamanda kimi ileri geri atlamalarla belli bir dinamizm de kazandırılmış. Leyla Gencer'in çokça fotoğrafının ve daha önce Nebil Özgentürk'ün çektiği (ki orada da söyleşiyi Zeynep Oral yapmış) bir başka belgesele ait söyleşi görüntülerinin kullanıldığı filmde hem Türkiye'den hem de dünyadan önemli otoritelerin görüşleri de yer alıyor. Tabii Gencer'in kimi dostları ve onunla yolu kesişmiş genç operacılar da var filmde.


Leyla Gencer'in dünyasına kapsamlı bir bakış atan ve onun kariyerini neredeyse adım adım irdeleyen filmde çok önemli unsurlardan biri de müzik elbette. Zaman zaman sadece Leyla Gencer'in sesinin büyüsüne kapılıp bambaşka alemlere gidiyorsunuz, yalan değil. Hele finalde Leyla hanımın yaşlı gözlerle dinlediği arya olağanüstü etkileyiciyi. Şunu da belirtmekte fayda var belki: Biyografik belgeseller son yıllarda daha çok görüntü, daha az dış ses ve metin kullanılarak yapılıyor ve bunların iyi kotarılmış olanları gerçekten çok etkileyici olabiliyor (örneğin Amy") Buradaki durum ise öyle değil, filmin başından sonuna bir anlatı var ve bazı yerlerde kullanılmış görüntüler dışında çoğunlukla dış ses izleyiciye eşlik ediyor. Bunu Leyla Gencer'in fotoğraflar dışında elde çok az görüntüsünün olmasına bağlıyorum. Bir başka sebebi de bir pop yıldızı kadar tanınan bir figür olmadığı için biraz da metin desteğiyle Leyla Gencer'in spot ışığı altına alınmak istenmesi olsa gerek. Neyse ki Gencer'i en iyi bilen isimlerin başında gelen Zeynep Oral bu işi üstlenmiş de ortaya bir hayli lezzetli bir iş çıkmış. Halit Ergenç'in dış seslerini üstlendiği filmin İstanbul Film Festivali'nde de gösterileceğini hatırlatayım da izlemek isteyenler kaçırmasın.

Filmin Notu: 8/10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder