2.01.2019

Günün filmi: The Dawn Wall



Bugünün filmi bir belgesel... İki gözüpek kaya tırmanıcısı sporcunun dünyanın en zorlu kayalarından birine tırmanmalarını belgeleyen The Dawn Wall insanın doğayla olan inatlaşmasının çarpıcı bir örneğini gözler önüne seriyor.

Tommy imkansız gibi görünen bir etabın üzerinde çalışırken...

Özellikle kaya tırmanışı konusunda uzmanlaşmış Josh Lowell ve Peter Mortimer ikilisinin yönettiği The Dawn Wall ABD'deki Yosemite Ulusal Parkı'nda bulunan ve El Capitan (Kaptan) adıyla tanınan yaklaşık 1000 metre yüksekliğindeki kayaya tırmanmayı aklına koyan Tommy Caldwell'e odaklanıyor. Film bir yandan Caldwell ve onunla birlikte kayaya tırmanan Kevin Jorgeson'un haftalar süren tırmanışını anlatırken bir yandan Caldwell'in hayat öyküsünü, başından geçen travmaları ve özel hayatındaki iniş çıkışları sunuyor izleyiciye.

Kevin yüzlerce metre yükseklikteki çadırın içinde dinlenirken

Teknik olarak çok zor bir çekim sürecini maharetle yürüten Lowell ve Mortimer ikilisi filmin kurgusunu da izleyicinin ilgisini en üst noktada tutacak şekilde planlamışlar. Caldwell'in hayat öyküsünün önemli başlıklarını El Capitan tırmanışının içine dengeli bir şekilde yayarak yaklaşık 100 dakikalık bir dramatik akış çıkarmışlar. Yapılan tırmanışın olağanüstü zorluğunu, neden zor olduğunu ve Caldwell ile Jorgesen'in ne kadar büyük bir iş başardıklarını tırmanma sporunu hiç bilmeyen izleyicilere (örneğin ben) bile aktaracak denli anlaşılır bir anlatımı var filmin. Tırmanış başladıktan sonra günlerce hatta haftalarca duvarın üzerinde yaşayan ve bu çılgın girişim medyaya yansıyınca tüm ülkenin ilgisini çeken iki sporcunun yaşadıkları insan azminin saf bir izdüşümü gibi. Caldwell'in bir tırmanışçı için olmazsa olmaz uzuvlarından biri olan işaret parmağını (sol elinin) bir kaza sonucu kaybetmiş olması ise her şeyi daha da dramatik kılan başka bir unsur. Uzun lafın kısası, adını El Capitan'ın sabah güneş doğduğunda gün ışığını ilk alan yüzeyinden alan The Dawn Wall baştan sona ilgiyle izleyeceğiniz, yaşamın zorluklarıyla başa çıkmak adına ilham verici bir film.
Filmin Notu: 8/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder