12.01.2019

Günün Filmi: Generation Wealth



Bugünün filmi bir belgesel... 2012 tarihli "The Queen of Versailles" adlı belgeseliyle bir hayli ses getiren ve Sundance'te belgesel dalında En İyi Yönetmen ödülünü alan Lauren Greenfield'ın yeni filmi "Generation Wealth" (Refah Kuşağı olarak çevirebiliriz) çocuklukları zenginlik içinde geçmiş ya da bir dönem aşırı para içinde yüzmüş bireylerin günümüzde ne hale geldiklerini konu ediniyor.


25 yıl boyunca fotomuhabirlik yapan ve bu süre içinde çektiği fotoğraflarla refahın her türlüsünü  gözler önüne seren Lauren Greenfield bu filmi oluştururken kendi gençlik anılarından da yararlanmış. Özellikle de 80'li yıllarda başlayan aşırılıklar kültürünü (aşırı tüketim, aşırı lüks, aşırı güzellik arayışı vb) konu eden Greenfield bir zamanlar kıyısından da olsa bulaştığı bu çevreye bir de bugün bakmak ihtiyacı hissetmiş. Yeniyetme bir kızken, ailesi o kadar da varsıl olmadığı halde, Los Angeles'da okuduğu okuldan arkadaşı olan ya da takıldığı çevrelerde takılan zengin çocuklarıyla yaşadığı geçmiş günlerden de isimlerle konuşan Greenfield filmde ayrıca Bret Easton Ellis gibi yazarlarla (Ellis'in ilk romanı "Less Than Zero"nun nu film için bir ilham kaynağı olduğunu saklamıyor yönetmen) ve Chris Hedges gibi gazetecilerle de görüşmüş. 5 yaşındayken ağır bir makyajla güzellik yarışmalarına giren küçük kızdan tutun da, LA'deki en büyük yıldızlara hizmet veren ve helikopter pisti de olan limuzinlere sahip Limo Bob'a; "Parayı seviyorum" diyerek kameraya poz veren Gordon Gekko bozuntusu borsacıdan işinde ilerlemek için haftada 100 saat çalışmanın bir hak olduğunu düşünen ve güzelliğinden taviz vermemek için seri estetik operasyonlara yatırım yapan işkadınına; Charlie Sheen'le ilişkiye girdikten sonra kötü bir şöhrete sahip olan ve bu yüzden intihara kalkışan eski porno yıldızından dünyanın yeni kapitalist devi Çin'de önemli markaları nasıl telaffuz edeceklerine dair dersler alan yeni zengin kadınlara "Generation Wealth"de çarpıcı birçok portre ve hikâye var.

Limo Bob (solda) ve güzellik yarışmalarının gediklisi küçük Eden Wood 
Filmin eleştirilecek en önemli yanı ise Lauren Greenfield'in kendisiyle ve ailesiyle olan, çok da filmin kurgusuna oturmayan bölümleri. Burada Greenfield bir anlamda geçmişinin biğr muhasebesine soyunuyor ve konudan biraz uzaklaşarak izleyicinin ilgisini kaybediyor. Onun haricinde, özellikle de Chris Hedges'in yerinde saptamalarıyla (80'li yıllardan itibaren üretimden ziyade tüketimin ön planda tutulduğu toplum yapısına geçildiğini söylüyor örneğin ve bu aşırılıklar çağını Roma'nın son günlerine benzetiyor) ilginç bir toplumsal panorama çiziyor.

Filmi Notu: 7/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder