8.10.2010

Philip K.Dick deyince



Tam adı Philip Kindred Dick. 1928 Chicago doğumlu Amerikalı yazar topu topu 53 yıl yaşadığı hayatında 120 civarında öykü ve 40'tan fazla roman yayınladı. Bilim-kurgu türünde eserler veren Dick'in yazdığı roman ve öykülerde çoğunlukla distopik bir dünya tasarımı hakim ve yine büyük bir çoğunluğu totaliter rejimlerle yönetilen ülkelerde geçiyor. Karanlık bir gelecek tasavvuru var anlayacağınız. Romanlarından yapılan uyarlamalar da ekseri iyi sonuç veriyor. Benim şahsi sıralamam şöyle bu konuda.



Blade Runner ( 1982 ) Ridley Scott'ın Do Androids Dream Of Electric Sheep? adlı romandan uyarladığı film gerçek bir distopik başyapıt. Karanlık, romantik ve yine karanlık bir film. Yazarın romanlarından yapılan uyarlamalar içinde belki de en varoluşsal olanı. Ridley Scott'ın da muhtemelen en iyi filmi. Bu arada tarihte en çok versiyonu olan filmlerden birisi olsa gerek. Bendeki DVD'si tam 4 disklik bir kutu ( ki 5 DVDlik kutu da var ) ve ufak tefek farklarla ( ama önemli anlamlar ifade eden farklar ) 4 versiyon içeriyor. Toplam 5 versiyonu var filmin yanılmıyorsam. Hepsini izlemek yorucu olabilir tabii ama izlemek lazım.



A Scanner Darkly ( 2006 ) Philip K. Dick'in uyuşturucuyla yaşadığı deneyimlerin ön planda olduğu filmi Richard Linklater çekti. Çekildikten sonra tüm karelerin tek tek yeniden çizildiği film bu haliyle bir asit deneyimini andırıyor ve romanın yaratmak istediği hissi tuhaf bir şekilde yakalıyor. Başrollerde Keanu Reeves ve Robert Downey Jr. gibi isimlerin yer aldığı A Scanner Darkly her ne kadar ironik bir mizahla örülü olsa da yine karanlık bir dünya tasavvuruna sahip.



Minority Report ( 2002 ) Steven Spielberg'ün teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak çektiği Minority Report tıkır tıkır işleyen bir makine gibi. Gerilim, aksiyon, ne ararsanız var. Yine distopik bir alem, yine totaliter bir rejim ve yine kendini kurtarmaya çalışırken daha da sıkışan bireyler... Ama dikkat, romanın sonundaki karanlık bakış Spğielberg'ün filminde tersine çevrilmiş. Bu da filmin en büyük falsosu.



Total Recall ( 1990 ) Yazarın We Can Remember It For You Wholesale adlı öyküsünden uyarlanan film yine tüm Philip K. Dick işaretlerini taşıyor. Aslında çok popüler bir film Verhoeven'inki ve hiç de fena değil ama nedense benim en az sevdiğim Philip K. Dick uyarlaması. Belki de Arnie'ye olan alerjimdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder