20.09.2011

Bir başyapıtın kamera arkası: Alien Vault


Yukarıdaki fotoğraf bilim-kurgu türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilen Alien filminin setinden. Sanki tokat atmak üzereymiş gibi duran Ridley Scott bu fotoğrafta Ian Holm'e bazı tavsiyelerde bulunuyor. Sigourney Weaver da onları dinliyor. Bu fotoğraf Ridley Scott'ın yıllarca sakladığı birçok fotoğraftan biri ve tüm bu fotoğraflar ( ya da en azından bir kısmı ) nihayet şimdi, Alien Vault adlı bir kitapta günışığına çıkıyor. Başka fotoğraflar da var, ama kesmeden sonra.




H.R. Giger'ın bu çizimi film ekibi tarafından The Space Jockey olarak adlandırılmış. Filmin yapımcı stüdyosu Fox başta Giger'ı hiç istememiş ve bu "hasta" beyni uzak tutmaya çalışmış. Ama Ridley Scott ünlü tasarımcının işlerini incelediğinde aradığı görselliğin bu olduğunu hemen anlamış ve işi Giger'a devretmiş.


Space Jockey'in inşası. Dev bir çelik konstrüksiyonun etrafında şekillenen dekor yaklaşık 500 bin dolara mal olmuş.


Bu da Nostromo'nun şeması. Sağ üst köşede geminin bağlı olduğu şirketin logosunu görüyorsunuz. İlk filmde şirketin adı Weylan-Yutani olarak düşünülmüştü ama James Cameron ikinci film için bir "d" harfi ekledi.


Ridley Scott, Ash'in kopuk kafası üzerindeki son rötuşları yaparken. Yiyecek reklamları çektiği günlerden ilahm alan yönetmen Ash'in iç görüntüsü için organik malzemel kullanmaya karar vermiş. "Makarna, ucuz havyar, süt gibi malzemel istedim" diyor ve burada da Ash'in kafasına sütle makyaj yapıyor. Ian Holm kafasını masada açılan delikten uzatmış durumda ve sütten hazzetmediği her halinden belli.


Yukarıda Ridley Scott'ın kendi elleriyle yazıp çizdiği storyboardlardan bazı bölümler görüyorsunuz. Bu sayfalara Ridleygrams adı veriliyordu ve Scott tüm filmi çekimler başlamadan bu sayfalara aktarmıştı. Dikkatli sinemaseverler ortaya çıkan filmin bu planlara neredeyse birebir uyduğunu fark edeceklerdir.


Tom Skeritt ve Veronica Cartright bu fotoğrafta NOstromo'nun iniş platformunda prova yapıyorlar. Etrafta gördüğünüz kayalıkları Giger sete gelerek bizzat kendisi şekillendirmiş.


Yaratığın Kane'in göğsünden çıktığı sahne için "teknik anlamda filmde en çok endişe duyduğumuz özel efekt bu oldu" diyor Ridley Scott. Oyuncular sahnede ne olacağından haberdar olsa da verdikleri dehşet dolu tepkiler onların yeteri kadar hazırlıklı olmadığını gösteriyor. "Oyuncularımız hep hassas insanlardı ve verdikleri tepkiler de çok doğaldı" diyen Ridley Scott "bu sahneyi beceremeseydik tüm film batardı" diye bitiriyor sözlerini.

Bu afiş film için tasarlanan ilk afiş. 70'li yılların estetik anlayışını yansıtan ve üzerinde "a word of warning" yazan bu tasarım sonuçta filmin salonlara çıktığı dönemde kullanılan afiş olmadı. Hatırlanacağı gibi asıl afişte "In space no-one can hear you scream" ( Uzayda çığlığınızı kimse duymaz ) yazıyordu.

1 yorum:

  1. çok güzelmiş. bilimkurgu türünden pek anlamam, anlamadığım için de sevemiyorum galiba ama "alien" (özellikle de serinin 2. filmi) en sevdiğim bilimkurgu filmleridir.

    teşekkürler bu yazı ve fotoğraflar için :)

    YanıtlaSil