1.02.2019

Günün Filmi: Dark Money



Bugünün filmi politik bir belgesel... Kşmberly Reed'in yazıp yönettiği "Dark Money" siyaset - para ilişkisini irdeleyen ve özellikle Montana eyaletindeki bir yerel seçim ekseninde konuyu ele alan bir yapım.


Oscar ödüllerinde Belgesel dalında uzun listeye kalan ve son beşe giremeyen "Dark Money" 1912'den beri var olan ve şirketlerin seçim kampanyalarına bağışta bulunmalarını engelleyen bir yasanın 2010'da Yargıtay'da bozulması üzerine başlayan süreci mercek altına alıyor ve bu duruma karşı çıkan tek eyalet olan Montana'ya yoğunlaşıyor. Filme adını veren Dark Money yani Kara Para ise bir takım şahıs veya şirketlerin seçilmesini istemedikleri adaylar için düzenlenen yalan yanlış karalama kampanyaları için bazı sahte STK'lara para vermeleriyle oluşan pratiğin bir sonucu. Kimberly Reed'in belgeseli birkaç farklı yoldan ilerliyor ve bağımsız araştırmacı gazeteci John Adams'ın da işe girmesiyle bir noktadan sonra yola onunla ve filmin merkezindeki davanın avukatıyla kol kola devam ediyor.


Filmin yer yer fazlasıyla karmaşıklaştığını ve işlediği konulara yabancı izleyicileri kolaylıkla kaybedebileceğini belirteyim. Böyle konuları kendine has üslubuyla, mizahı da etkili bir biçimde kullanarak herkesin anlayabileceği bir dille anlatan Michael Moore muhtemelen bu kadar karmaşık bir iş çıkarmazdı ortaya ama Kimberly Reed zor yolu tercih etmiş ve bütünlüklü bir manzara adına kolay anlaşılabilirliği feda etmiş. Yine de politika sahnesindeki yozlaşmanın ve sermayenin neden, nasıl politikayı kontrol etmeye çalıştığının iyi bir yansıması var filmde.

Filmin Notu: 7/10 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder