6.12.2013

Bir liste de John Waters'dan


Çizgi dışı sinemacı John Waters da bir liste yapmış ve kısa açıklamalarla 2013'ün en iyi 10 filmini sıralamış. Waters'a saygımız büyük, bazı tercihlerini benimsemesek de listeyi yayınlıyor ve görüşlerinize açıyoruz.


1. Spring Breakers - Harmony Korine

Yılın en iyi sexploitation ( cinselliği istismar eden ) filminde Disney'in "tween" ( yani ne ergen, ne olgun, arada kalmış ) yıldızcıklarını muhteşem bir şekilde kıvırırken, kokain çekerken ve bikinileriyle hapisaneye giderken görüyoruz. Ciddi bir sinema izleyicisi daha ne isteyebilir ki?

2. Camille Claudel 1915 - Bruno Dumont

Freaks'den bu yana bir yıldızla ( Juliette Binoche ) bir grup gerçekten engelli oyuncunun bunca keder verici bir beraberliğine tanık olmamıştık. Bir kez daha, muhteşem Dumont sinemasal sefaletin en büyük ustası olduğunu kanıtlıyor.


3. Abuse of Weakness - Catherine Breillat

Dünyada en sevdiğim oyuncu olan Isabelle Huppert filmde büyük bir beyin hasarından filminde rol verdiği bir dolandırıcı aşık olmak suretiyle kurtulan bir yönetmeni ( Breillat'yı temsil ediyor ) canlandırıyor. Cinsellikten uzak, takıntılı ilişkilerini izlemek mükemmel bir keyif, özellikle de Huppert giydiği o muhteşem ortopedik ayakkabılarla düşüp dururken.

4. Hors Satan - Bruno Dumont ( YİNE! )

Doğa, zeka geriliğinden muzdarip olduğu halde mucizeler gerçekleştiren kutsal bir adamla, ağzı köpüren ergen ve kötü bir köylü kız arasındaki aşkı anlatan bu filmdeki kadar vahşi olmamıştı hiç.

5. After Tiller - Martha Shane & Lana Wilson

Amerika'da hala geç kürtaj uygulayan 4 doktordan hangisini tercih edersiniz sorusunu soran cesur belgesel. Ben mi? Albuquerque'deki daha anaç olanı tercih ederim.


6. Hannah Arendt - Margerethe von Trotta

Nihayet bir yazar hakkında zeki bir biyografi. Adolf Eichmann'ın davası sırasında "kötülüğün banalliğini" anlayarak kendi entelektüel özgürlüğünü keşfeden ve bir fırtınaya sebep olan Hannah Arendt rolünde Barbara Sukowa harikalar yaratıyor.

7. Beyond The Hills - Cristian Mungiu

Şeytan çıkarma hakkındaki en iyi Katolik sanat filminin Mother Joan of the Angels olduğunu sanıyorsanız, tekrar düşünün. Vücuduna sözde şeytan girmiş olan genç kız iblisin esiri değil, sadece lezbiyen olmak istiyor!

8. Blue Jasmine - Woody Allen

En güzelini Körfez bölgesinde yaşayan arkadaşım söyledi: "Biz filmi seviyoruz. Ancak Woody Allen San Fransisco'yu çirkin gösterebilirdi."


9. Blackfish - Gabriela Cowperthwaite

Bir balinanın hikayesini anlatan belgesel bir snuff filmi. Kaçırılan katil memelinin tarafını tutacak ve keşke Sea World'ün korkunç sahiplerini canlı canlı yeseydi diyeceksiniz.

10. I'm So Excited - Pedro Almodovar

Flight'ın eşcinsel hali. Uçak kazası filmlerinde Airport 79 ile aynı zirveyi paylaşır. Sadece Pedro bunca eğlenceli ve tekinsizcesine güzel bir uçak kazasını, kazayı gerçekten gösterip bütçeyi şişirmeden becerebilirdi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder