22.01.2010

Sundance başladı



Dünyanın en prestijli bağımsız film festivali Sundance başladı. Daha önce Cannes Film Festivali'ne 2 kez gitmiş biri olarak şunu itiraf edeyim ki, en çok gitmek istediğim festival artık ( Cannes aradan çıktığına göre ) Sundance. Ne zaman karlar altındaki Park City görüntülerini görsem içim gider. Herneyse, olur inşallah birgün diyelim ve bu yıl çokça konuşulan/konuşulacağı umulan filmlere kısaca göz atalım. Festival Rob Epstein ve Jeffrey Friedman'ın yönettiği Howl adlı filmle başladı. Açılış filmi her zaman dikkat çeker malum ve Mad Men'den tanıdığımız Jon Hamm'in başrollerinden birini üstlendiği film de olumlu eleştiriler aldı. Howl ünlü şair Allen Ginsberg'in hayatından bir kesidi anlatıyor ve özellikle de 1957 yılında şair hakkında açılan müstehcenlik davası üzerine yoğunlaşıyor. James Franco'nun Ginsberg rolünü üstlendiği filmde ayrıca David Straithairn, Mary Louise Parker ve Jeff Daniels gibi oyuncular da var.



Festival programındaki filmler arasında benim dikkatimi çeken iki de korku filmi var. İlki, Ryan Reynolds'un bir tabuta kapatıldığı Buried. Rodrigo Cortes'in klostrofobik filmi yarın geceyarısı dünya prömiyerini yapacak. Festivalde gösterilecek bir diğer korku filmiyse Frozen. Daha önce Hatchet adlı filmi çeken Adam Green'in imzasını taşıyor Frozen ve bana sorarsanız en az Buried kadar klostrofobik görünüyor. Bu kez ( daha önce bahsetmiştim aslında bu filmden ) bozulan bir telesiyejde masur kalan bir grup arkadaşın donucu soğukla olan mücadelesi anlatılıyor.


1970'lerde müzik yapan aynı adlı müzik grubunun öyküsünü anlatan The Runaways de ilginç görünüyor. Joan Jett, Cherry Curie ve Lita Ford gibi müzisyenlerin dahil olduğu grubun hikayesinde Kirsten Stewart ve Dakota Fanning başrolleri paylaşıyor. Filmin yönetmeniyse daha önce birçok videoklip çeken ve ilk filmiyle Sundance'e katılan Floria Sigismondi.

Philip Seymour Hoffman'ın ilk yönetmenlik denemesi Jack Goes Boating ve The West Wing'in yazar ve yapımcılarından John Wells'in ilk yönetmenlik çalışması The Company Men merakımı celbeden diğer filmler oldu. Bu filmlerin ikincisinde Tommy Lee Jones, Ben Affleck, Kevin Costner, Chris Cooper ce Maria Bello gibi isimler de rol alıyor. Daha çok film var gerçi ama fazla uzatmamak lazım, belki sonra yine bu konuya dönerim. Bu arada Sundance Film Festivali'nin nasıl kurulduğunu, sanıldığı gibi Robert Redford'un gözbebeği falan olmadığını ve ona rağmen başladığını okumak isteyenler Peter Biskind'in Down And Dirty Pictures adlı kitabını edinsinler derim. Son derece faydalı bir eser.

1 yorum:

  1. harika bir bilgilendirme yazısı. sundance'e giderken beni burada bırakacağını sanıyorsan yanılıyorsun. üstelik akşam yemekleri de senden olacak!

    YanıtlaSil