28.05.2012

Cannes'dan "Sessiz"e ödül!

Rezan Yeşilbaş'a sahnede filmin oyuncusu Belçim Bilgin eşlik etti
Bu yıl ana yarışmada yokuz diye üzülürken öyle bir sevinç yaşadık ki, bilmiyorum herkes ayırdında mı? Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz" adlı kısa filmi 65. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi aldı. 10 kısa filmin yarıştığı kategoride Altın Palmiye ödülünü jüri başkanı Jean-Pierre Dardenne'in elinden alan Yeşilbaş bir hayli heyecanlı olduğu gözlenen konuşmasında "Bu ödülü Türkiye'nin sessiz ve yalnız bırakılmış kadınlarına adıyorum" dedi. Ben de buradan Yeşilbaş'ı tebrik ediyor ve bu önemli ödülün ona hayırlı gelmesini diliyorum.


Gelelim diğer ödüllere. İlk günlerden itibaren Michael Haneke'nin güçlü bir film ortaya koyduğu söyleniyor ve "Amour"un muhakkak bir ödül alacağı konuşuluyordu. Filmde rol alan ve her ikisi de efsane sıfatını fazlasıyla hak eden Jean Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva ( Hiroshima MOn Amour'dan hatırlıyoruz kendisini ) o kadar etkileyici bulunmuştu ki, Haneke'nin majör bir ödül alması halinde onların alamayacağı konuşuluyor ve belki de filmin sadece oyuncu ödülüyle yetinebileceği gibi bir akıl yürütülüyordu. Sonuçta böyle bir şey olmadı ve "Amour" Altın Palmiye'yi aldı. Ama tam da olması gerektiği gibi Haneke sahneye iki ünlü oyuncuyu çağırdı ve ödülü onlarla paylaştı.


Matteo Garrone'nin Reality adlı filmi Jüri Büyük Ödülü'nü alırken Cristian Mungiu'nun filmi Beyond The Hills gecenin en çok ödül alan filmi oldu. Önce Mungiu En İyi Senaryo Ödülü'nü aldı, ardından filminin iki kadın oyuncusu Cristina Flutur ve Cosmina Stratan En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü paylaştılar. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nüyse The Hunt filmindeki rolüyle Mads Mikkelsen aldı. En İyi Yönetmen Ödülü'nün Post Tenebras Lux filmiyle Carlos Reygadas'a gittiği gecede Ken Loach'a da bir Jüri Ödülü verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder