24.05.2010

Altın Palmiye Tayland'a



Filmleri göremediğim için biraz kuru bir yorum olacak tabii ama Cannes jürisi verdiği Altın Palmiye ile Tayland'da olan bitenlere de dikkat çekmek istedi sanki. Bildiğiniz gibi ( umarım farkındadır herkes ) Tayland'da kan gövdeyi götürüyor. Adını nasıl telaffuz edeceğimi hala bilmemekle beraber, Taylandlı sinemacı Apichatpong WEERASETHAKUL'un filmi Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives ( "Geçmiş Hayatlarını Hatırlayabilen Boonmee Amca" diye çevirebilir miyiz acaba?) ölümün eşiğindeki yaşlı bir adamın geçmişle muhasebesini anlatıyor. FilmEkimi'nde izleriz inşallah.


Daha çok oyuncu yönüyle tanıdığımız Mathieu Amalric gecenin en büyük sürprizlerinden biriydi herhalde, zira birçok güçlü ismin arasından sıyrılarak En İyi Yönetmen ödülünü kaptı. Ödülünü alırken oyuncularını da ( bir grup şen şakrak stiptizci ) sahneye çağırdı Amalric ve renkli görüntülere sebebiyet vermiş oldu.

En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Juliette Binoche alabildiğine duygusal bir konuşma yaptı ve yönetmeni Abbas Kiarostami'ye methiyeler düzdü. En İyi Erkek Oyuncu ödülüyse Javier Bardem ve Elio Germano arasında paylaştırıldı. Uzun lafın kısası Tim Burton'ın jürisi Cannes'ın gediklilerini ( Mike Leigh, Ken Loach, Kitano, Mikhalkov vb ) ödüllendirmek yerine kendilerince yeni ve farklı olanı öne çıkaran bir seçim yapmıştı. Ki çoğu zaman asıl cevher de bu seçimlerden çıkar zaten ( tartışınız, neden?).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder