13.01.2012

Ayın 13'ü Cuma gününe denk gelirse...


Böyle bir inanış var ecnebide malum. Ayın 13'üne denk düşen Cuma günü uğursuz olarak görülüyor. Gregoryen takvime göre her yıl en az 1, en fazla da 3 kez rastlanan bir durum bu. Eğer ay Pazar günü başlıyorsa, bilin ki ayın 13'ü Cuma gününe denk düşecektir. Ben de bugünü bahane bilerek size bu gece izlemeniz için birkaç korku filmi önereyim dedim.



İlk önerim akla ilk gelen film elbette: Friday the 13th. Ama tabii serinin ilk filmini öneriyorum. Serinin en başarılı filmi ilki midir derseniz, tartışılır elbette ama birkaç yıl önce çekilen reboot'u asla değil, ona emin olabilirsiniz. Aslına bakarsanız slasher filmleri popülerleştiren Friday the 13th serisi o kadar da önemli bir yer tutmuyor bence korku sineması literatüründe ama güne en uygun düşen filmlerden biri olduğu da kesin.



Bu seçim biraz garip gelebilir ama bence Don't Look Now insanın içini ürperten, uzun zaman aklınızdan çıkmayacak bir film. İzleyiciyi korkutmak için ucuz numaralara başvurmayan; kan, şiddet gibi unsurlarla etkilemek gibi derdi olmayan bir film Nicolas Roeg'unki. Tabii biraz günün ruhuna aykırı düştüğünü kabul ediyorum, yani topluca arkadaşlarınızla izleyip eğlenebileceğiniz bir film değil Don't Look NOw. Ama gecenin sonlarında, hala uyanık kalan bir iki kişi için müthiş bir deneyim olabilir.



Ama 1985 tarihli Re-animator tam tersi, hep birlikte çığlık çığlığa izlenebilecek bir film. Bol kan, bol şiddet, ve bol mizah var. H.P. Lovecraft'ın eserinden Brian Yuzna - Stuart Gordon ikilisinin uyarladığı film kendi janrında minör bir klasiktir kanımca.



Son önerim yeni ama şaşılacak derecede başarılı bir film: The House of the Devil. Son yıllarda benzerlerini çokca izlediğimiz ve her biri de diğerinden berbat olan korku filmlerinden biri değil bu. İşin ilginci film sanki birkaç yıl önce değil de bundan 30-40 yıl önce çekilmiş izlenimi veriyor. Oyunculuklarından atmosferine, anlatımından çerçevelerine tamamen başka bir döneme ait gibi ve bu da filmin asıl beni tavlayan yönü. Yoksa korku filmlerinden korkmayı çok uzun zaman önce bıraktım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder