6.05.2011

West Side Story'nin yazarı Arthur Laurents öldü


Adını hatırlayacak olanların sayısı çok azdır eminim ama West Side Story'nin yazarı dediğimde herkesin kafasında bazı resimler, sesler, yüzler şekillenecektir. Arthur Laurents dünyanın en ünlü müzikallerinden biri olan West Side Story'yi kaleme almakla kalmadı, birçok başka ünlü filme de senarist olarak imza attı.


Yine de asıl kariyerini sahne alanında yaptı desem yanlış olmaz herhalde. Yazdığı oyunların en ünlülerinden biri de yıllar sonra başının belaya girmesine sebep olacak 1946 tarihli Home of the Brave'dir. Başının belaya girmesinden kastım da McCarthy döneminde yaşananlar elbette. Arthur Laurents o dönem karalisteye alınmış ve hatta kendi yazdığı Look Ma, I'm Dancin'! adlı müzikalin sinema uyarlamasında çalışmasına izin verilmemişti. Ama zaten o sırada çoktan Fransa'ya kaçmıştı ve 1,5 yıl sonra dönmüştü. Karalistenin sona erdiği haberini de dönerken gemiye gelen bir telgraftan öğrenmişti.


Arthur Laurents'ın yazdığı senaryolardan biri de Alfred Hitchcock'un sinemaya uyarladığı The Rope idi. Bilinen bir eşcinsel olan Laurents o sıralar aşk yaşadığı Farley Granger'ın başrollerinden birini üstleneceği The Rope'u büyük bir mutlulkla yazmaya koyuldu. Ancak karşısındaki en büyük zorluk hiç altını çizmeden başroldeki üç karakterin eşcinsel olduğunu nasıl hissetireceği meselesiydi. Sansür kurulu senaryoyu yakından takip ediyordu ve son taslak o kadar gizli kapaklıydı ki, Laurents diğer başrol oyuncusu James Stewart'ın eşcinsel bir karakteri oynadığını anlayıp anlamadığını bile bilemedi. Laurents'ın yazdığı diğer senaryolar arasında The Way We Were ve The Turning Point de var. Hiç fena bir kariyer değil doğrusu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder