3.05.2011

Siyah beyaz karelerle Cannes'dan enstantaneler


Cannes'ın yerlisi bir aile Traversolar. 1919 yılında Cannes'da bir fotoğrafçılık firması kuran Auguste Traverso ilk yıllarından itibaren festivali takip etmiş ve çektiği fotoğraflarla dünyanın bu en önemli sinema etkinliğini belgelemiş. Knedisinden sonra da bayrağı oğlu Henri ve torunu Gilles Traverso devralmış. 3 kuşaktır fotoğraf çeken bir aile sizin anlayacağınız. 1997 yılında Traveso ailesinin çektiği fotoğraflar kitaplaştırılmıştı hatta. Ben de sizinle Guardian'ın sitesinden aldığım bazı fotoğrafları paylaşıyorum. Tekrar hatırlatmak gerekirse festival 11 Mayıs'ta başlıyor.

Bu fotoğraf 1960 yılından. Fellini'nin La Dolce Vita'sı saatler önce Altın Palmiye'yi almış ve neşeli bir kalabalık hemen partiye akmış. Kim olduğunu bilmediğim bir hanımı da karga tulumba havuza atmışlar. Güzel zamanlarmış. La Dolce Vita işte.

1951 yılından bir kare. Plajda fotoğrafçılara poz veren genç yıldız adayı ise Elizabeth taylor'dan başkası değil. Festivale katıldığı filmse A Place In The Sun. Çok kısa bir süre sonra Taylor o kadar ünlü olacak ki, değil plaja inmek, otelinden bile çıkamayacak hale gelecek.

Plajda bu kez Brigitte Bardot'yu görüyoruz. 1955 yılında Henri Traverso tarafından çekilen bu fotoğrafta Bardot'nun yanında küçük bir okul çocuğu var ( kim acaba?). Bardot'ya koşmasını söyleyense Henri Traverso, zira onu hareket halindeyken çekmek istemiş.

1967 yılında çekilen bu fotoğraftan da anladığımız gibi Andy Warhol da Cannes'dan geçen simalar arasında. Hemen yanında da Nico oturmakta.

Hepsi de ne kadar genç değil mi? 1976 yılında Altın Palmiye'yi alan Taxi Driver'ın oyuncuları duruyor karşınızda. Harvey Keitel'ın elindeki koca puroya dikkat. Ortadaki arkadaş ise bu yıl jüri başkanı sıfatıyla dönüyor Cannes'a.

Politikaya atılmadan yıllar önce, daha çok bir vücut geliştirme şampiyonu olarak tanındığı yıllarda Cannes'a gelen Arnie plajda genç kadınların ilgi odağı olmuş. Kızlar Folies Bergers'den bu arada.

Şöhret piramidinin tepesindeki çift. Yıl 2009. Brad Pitt'in oynadığı Inglorious Basterds filmi münasebetiyle adımlıyorlar kırmızı halıyı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder