23.01.2019

Günün Filmi: Tiempo Compartido (Time Share)



Bugünün filmi Meksika'dan... İnsanın hayallerini süsleyen (!) bir tatil köyünde geçen "Tiempo Compartido" (dilimize Devre Mülk diye çevirmek yanlış olmaz sanırım) komediyle psikolojik gerilimi harmanlayan ve izleyenin zihninde izler bırakan etkileyici bir film.


Oteller kişinin farklı bir hayat sürme ihtimalini canlı tutan, hayallerini ateşleyen mekanlardır ekseri. Birçok filme (ve romana vb) konu olmaları da biraz bu yüzdendir elbette. Metafor olarak çok fazla çağrışıma açıktır "otel" ve gerçekle hayal arasında köprü kurmak (ya da birbirine karıştırmak) için de birebirdir. Elbette farklı bir gerçekliğin yaşandığı bir mekan olarak insanın gerçeklikten kopma olasılığının da yüksek olduğu bir yerdir. Otel ve delilik üzerine çekilmiş filmlerin sayısı az değil; akla ilk gelenlerden biri "The Shining" elbette. Meksikalı yönetmen Sebastian Hoffman'ın imzasını taşıyan "Tiempo Compartido" da benzer sularda yüzen bir film ve ailesiyle birlikte devre mülk olarak kiraladıkları villada kalmak üzere Everfields adlı tatil köyüne gelen bir adamın nasıl adım adım aklını kaybettiğini, ya da kaybettirildiğini anlatıyor.


İlk gösterimini yaptığı Sundance Film Festival'inde Jüri Özel Ödülü'nü alan (bu yarışmada "Kelebekler" zafere ulaşmıştı hatırlarsanız) "Tiempo Compartido" ilk anlarından itibaren izleyiciyi yakalayan ve özellikle iki karakteri üzerinden gerçekle hayal arasında gidip gelen bir atmosfer yaratan özgün bir yapım. Devre mülk villaya geldikleri ilk gece bir ailenin daha aynı yeri kiraladığının anlaşılması yüzünden evi paylaşmak zorunda kalan tek çocuklu aile babası Pedro bu duruma şiddetle karşı çıksa da bir sonuç alamaz. Günler geçtikçe diğer ailenin çocuklarıyla kendi çocuğu iyiden iyiye yakınlaşır ve Pedro'nun tüm çabalarına rağmen iki aile bir şekilde bütünleşir. Öte yandan tatil köyünü yeni satın alan ve global bir resort zinciri olan Eve4rfields'de de tuhaf işler dönmektedir. Uzun zamandır burada çalışan Andres'in yine tatil köyünün çalışanlarından biri olan karısıyla arası iyi değildir ve adamın da psikolojisi bir hayli bozulmuştur. Daha fazla anlatmayayım da izlemek isterseniz keyfiniz kaçmasın.


Bir Netflix filmi olan "Tiempo Compartido"nun kapitalizm, küresel sistemler, tüketim toplumu ve tüketiciye cenneti vaat eden bir şirketin aile kavramını kullanarak duyguları istismar etmesiyle kabul ettirmesi üzerine ilginç alt okumaları var. İlk filmi "Halley" (2011) ile çok sayıda ödül alan 38 yaşındaki Sebastian Hoffman'ın Meksika'dan çıkan ve geleceği parlak görünen yeni bir sinemacı olduğunu iddia etmek çok da büyük bir keşif olmasa gerek belki ama sıradaki işini şimdiden merak ettiğimi de söylemem lazım doğrusu.

Filmin Notu: 8/10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder